NOVEMBER 19. – Csütörtök

írta | nov 19, 2020 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Gazdaság

Az Ivermectin mint gyógyszer:

1. Széles hatásspektrumú parazitaellenes szer egyetlen dózisban hatásos a legkülönbözőbb parazita fertőzések ellen, a bélférgektől (Ascaris, Taenia), laposférgektől (májmétely, vérmétely), az elefantiázis, bilharziázis, folyami vakság (onchocercariasis), filáriázis kórokozóin át a protozoonok okozta Chagas-betegségig és maláriáig. Ezekre a parazitás megbetegedésekre Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában emberek százmilliói használtak vagy használnak Ivermectint. Állatok féreg- és élősködő mentesítésére szerte az egész világon alkalmazzák. E célra Magyarországon is elérhető.

2. Hatékony a rovarok okozta fertőzések (rüh, fejtetű, lapostetű) ellen, sőt, ha Ivermectin bevétele után éri szúnyogcsípés az embert, még a szúnyogot is elpusztítja. 

3. Antibakteriális hatással is rendelkezik a TBC kórokozójával és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureussal (MRSA) szemben is, bár eddig ilyen irányban csak in vitro vizsgálatok történtek.

4. 2018-ban szarvasmarháknál gombás eredetű ótvar kezelésében is hatásosnak találták.

5. In vitro vizsgálatokban széles spektrumú antivirális hatását tapasztalták RNS (zikavírus, influenza A vírus, chikungunya láz, kullancs enkefalitisz, dengue láz, nyugat-nílusi láz, sárgaláz, venezuelai lóekefalitisz, HIV-1 és tucatnyi további) és DNS (sertés cirkovírus, VSV, vagyis vezikuláris stomatitisz vírus, parvovírusok és 1-es típusú bovin herpeszvírus) vírus ellen. In vivo azonban eddig csak a baromfipestis (NDV), a nyugat-nílusi láz, a VSV és parvovírusok ellen alkalmazták.

6. Emlőrákban bizonyították daganatellenes hatását in vitro és in vivo. 

7. Bizonyos daganatok nem reagálnak a kemoterápiás szerekre (multidrog-rezisztens rák). Ezekről kiderítették, hogy egy sejtfehérje (Gp170, vagy Pg-p, újabb nevén MDR1) túltermelése révén érik el ezt a rezisztenciát. Ez a fehérje A sejtek citoplazmájában van jelen, és a bejutott esetleges mérgező anyagokat megköti, és „kiviszi” a sejtből, mielőtt azok a sejtműködést károsíthatnák. Így a toxikus rákellenes szereket is eltávolítja, védve ezzel a daganatsejteket. Az Ivermectinről kimutatták, hogy gátolja azt a sejten belüli kémiai jelsorozatot (szignál-kaszkádot), ami az MDR1 fokozott termelését kiváltja. Így az Ivermectin visszaállítja a multidrog-rezisztens daganatok érzékenységét a kemoterápiás szerekre.

8. Végül egy ismeretlen eredetű bőrbetegség, a rosacea kezelésében is kiválónak bizonyult (emberek számára Magyarországon kizárólag a rosacea kezelésére való kenőcs használatát engedélyezték).

Az Ivermectin és a COVID-19:

Ausztrál kutatók 2020 április 3.-án leközölték, hogy az Ivermectin szövettenyészetben 48 óra alatt teljesen elpusztította a COVID-19 kórokozóját, a SARS-COV-2 vírust. Az általuk alkalmazott dózis azonban a terápiában engedélyezett dózisnál sokszorosan magasabb volt.

Harmadik világbeli (Dél-Amerika, Ázsia) orvosok, akik tapasztaltak voltak az Ivermectin használatában, a szokásos parazita-ellenes dózisokban használni kezdték az Ivermectint COVID-os betegeken, ahol rendkívül (közel 100%-ban) hatékonynak bizonyult. Bár eddig csak két formálisan is elfogadott közlemény jelent meg az eredményekről szakmai lapokban, számos előzetes közlemény és jelentés bizonyítja az Ivermectin kiemelkedő hatékonyságát a COVID-19 fertőzés valamennyi (tünetmentes fertőzött, enyhe, mérsékelt és súlyos) fázisában. A gyógyszert alkalmazó orvosok beszámolói szerint a szer a kontakt személyek betegségmegelőzésében is kiváló.

Közel 50 ország orvosai használják az Ivermectint saját szakmai meggyőződésük alapján, és százezreket gyógyítanak meg vele. Hivatalosan azonban idáig csak Hondurasban, Peruban és Uttar Pradeshben foglalták be a COVID-19 kezelési protokollba. India egészségügyi kormányzata formálisan elutasította az Ivermectin szövetségi szintű hitelesítését a COVID-19 gyógyszereként, de az indiai King George Medical University szakértői panelje által elkészített javaslattervezetet (White Paper) az Ivermectin COVID-19 elleni bevetésére a” The Indian Journal of Tuberculosis” leközölte, és a WHO hivatalos oldalán megjelentette.

Peruban, Brazília egyes államaiban, India Uttar Pradesh és Goa államaiban, Bolívia Trinidad tartományában ingyenesen osztják az Ivermectint a teljes lakosságnak.

A világon jelenleg 40 klinikai vizsgálat van folyamatban az Ivermectin terápiás és betegség megelőző hatására vonatkozóan.

A járvány felszámolása:

Thomas Borody professzor ausztrál gasztroenterológus, a sidney-i Emésztőszervi Betegségek Központja igazgatója az Ivermectin felhasználásával új stratégiai megközelítést javasol a világjárvány visszaszorítására. Eszerint „Nem az embereket kell karanténba zárni, hanem a vírust”. Keressük meg a fertőzött, tünetes betegeket. Derítsük fel összes lehetséges kontaktjaikat, és tekintsük úgy, mintha mind megfertőződtek volna. Kezeljük őket is és a tünetes betegeket is azonnal antivirális szerekkel. Ezzel megszüntetjük a fertőző jellegüket, vagyis elszigeteljük a vírust. Borody javaslatában az Ivermectin az első helyen áll az antivirális kezelési sémában.

Gazdasági megvalósíthatóság:

Az Ivermectin hatóanyag olcsó, nagy mennyiségben beszerezhető (Kínából 1000 kg-os nagyságrendben 150-250 USS/kg áron). 1 kg hatóanyagból olcsó és emberi fogyasztásra engedélyezett oldószerekkel (glicerin és propilénglikol) 66 ezer dózist lehet előállítani, ennek anyagköltsége kb. 1 Ft/dózis. 

Az előállítás akár gyógyszertári szintű sterilitási feltételek között is megvalósítható, mivel a készítményt szájon át kell bevenni.

A magyarországi Ivermectin gyártásnak hosszabb távon is van létjogosultsága tekintettel arra, hogy antivirális szerként és onkológiai célokra a továbbiakban is folyamatosan felhasználható.

Őszi bográcsozás:

A gyönyörű őszi idő, a hulló sárga levelekbe öltözött kerti pázsit kedvez az idei, utolsó bográcsozásra. Úgy kezdődik, hogy kinézem az állományból a legnagyobb kakast. Őkelme megpucolva légyen legalább 5 kiló. Szegeden a kakaspörkölt elkészítésének legegyszerűbb módja pedig: kell hozzá 20 dkg házi füstölt szalonna, 2 teáskanálnyi egész kömény, 4-5 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 babérlevél, bő félmaroknyi só, 3 púpos kanálnyi házi pirospaprika, 1 erős paprika, 1 paradicsom, 1 üveg vörösbor.

A szalonnát zsírjára pirítom, a pörcöt a bogrács alján hagyom, a zsírba beleszórom a köményt, majd amikor az szétpattogott, a felkockázott hagymát kezdem dinsztelni. Amikor a hagyma már kis szint kapott, a bográcsba pakolom a feldarabolt kakast, hogy a hús fokozatosan minden oldalán fehéredésig piruljon. Rázogatva, néhol a fakanállal igazítva várom, hogy a hús elkezdjen levet engedni, majd amikor már natúr szaftja van, megsózom, majd megszórom a pirospaprikával. Ekkor helyezem bele a zöldpaprikát, illetve paradicsomot. Jól összekeverem, felöntöm, annyi vízzel amennyi a húst éppen ellepi. 

Ekkor jön el a bográcsozás második legjobb része: leülünk a fa alá, kortyolgatunk egy finom kis grappát, bámulunk a tűzbe és hallgatunk, avagy beszélgetünk kedvünk szerint. Időnként rakunk a tűzre, megrázzuk a bográcsot, ellenőrizzük a hús puhaságát.

Amint a villánk már beleszalad a húsba, de még nem az igazi, elmondhatjuk, eljött a vörösbor ideje. Kinyitjuk a főzéshez szánt üveget, minőség ellenőrzésnek vetjük alá, majd a maradékot beleöntjük a bográcsba. Amikor a hús megpuhult, illetve a szaft sűrűsége számunkra megfelel, levesszük a művet a tűzről, majd kedvenc köretünkkel –  galuskával és hideg kovászos uborkával fogyasztjuk el jóízűen. Úgy illik, hogy a  kakas taréját és heréit  a kedvesünknek tányérjába szedjük.

A fentieket tesszük azzal a tudattal, hogy mindent megtettünk az egészséges táplálkozás érdekében, hiszen minden bio, avagy organikus volt. A szalonna a saját vágású disznónkból van, a kakast anyám nevelgette, etette, a zöldségek pedig a kertből kerültek az bográcsba, még a pirospaprika is a saját termésünkből való

C 309 SuziQuatro 1974 Gruen
Suzy Quatro

Suzi Quatro énekesnő, zeneszerző, basszusgitáros az idén 70 éves. Amerikában született, anyja magyar (Szaniszlay Helén), apja olasz. 7 éves korától zenét tanult. 1973-ban saját zenekart alapított.

Szerintem nagyon figyelemre méltó zenei alkotás a Singing With Angels cimű száma, melynek zenéjét és szövegét is ő írta. 1978-ban énekelte el az alábbi slágert Chris Normannal, aki most szintén 70 éves. Chris zenész és dalszerző, 1973 óta a híres Smokie  együttes tagja. 7 éves korától tanult zenét. Mint látni, sok mindenben hasonlítanak egymásra és ezt érzékelni is lehet a videón, hisz amikor ezt a csodálatos szerelmes számot énekelték, mindketten 28 évesek voltak és fülig szerelmesek voltak egymásba. A Stumblin’ In című szám 4. helyre jutott az amerikai toplistákon.

Kategóriák