2021. MÁRCIUS 10. (szerda) – Dajka-mesék… (Film-Szín-Játék)

írta | márc 10, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Film-Szín-Játék, Humor, Videó

"Arra vagyok hiú, hogy mindenben helytálljak. 
Ahová kerülök, ott örömet szerezzek az embereknek."

Mesém így kezdődik: Volt egyszer egy ember, aki azt mondta: „Saját személyemnek nem tulajdonítok nagy jelentőséget. Perceknek, órának, napoknak élek. Örülni kell mindennek…”. Ezt az embert úgy hívták, Márkus László. Én is valahogy így örültem annak, amikor két hete a FILM-SZÍN-JÁTÉK avatójánál feltűnt a nevem és lehetőséget kaptam, hogy néhány éve tartó szenvedélyem tárgyával, a régi filmekkel és a színházzal ne csak barátaimat bombázzam (akik azt hiszem hálásak lesznek ezért ennek a rovatnak), hanem a Vírusnapló lelkes közönségét is.

Jelentem megérkeztem, Kispál Sári vagyok.

Nagyon sokat gondolkoztam, mivel is kezdhetném meg az ajánlók hosszú sorát. MI volt az első, legemlékezetesebb filmemlékem…, MI a „kedvencem” …, MI az, amit már százszor láttam…, melyik az az alkotás, ami a legnagyobb hatással volt rám?  Na ezek azok a kérdések, amikre nem tudtam választ adni. Inkább elgondolkoztam, hogy KI az, aki a számtalan magyar színészkirály és -királynő közül azon a képzeletbeli padon üldögél, ahol a számomra legkedvesebbek foglalnak helyet.  Így esett a választásom Dajka Margitra, aki 1907-ben Nagyváradon született és 1986-ban, alig néhány hónappal a Tündérkirálynő, Ruttkai Éva előtt távozott el az égi színpadra.

Honnan ismerhetjük? Kapcsolódva a március 6-ai ajánlóhoz, például Huszárik Zoltán Szindbádjából… Utánozhatatlan hanghordozása belénk éghetett Makk Károly Liliomfi c. filmjében vagy ezerarcú karakterformálása az Örkény István műve alapján készült Macskajátékban. Sőt, azon sem lepődnék meg, ha egyesek az Égigérő fű Berta mamájaként jegyezték volna meg nevét.

Dajka Margit ezer arca
Dajka Margit ezer arca

Úgy döntöttem, hogy most nem én szeretnék mesélni mindenki Bors nénijéről, hanem hagyom, hogy ezt ő maga tegye meg! (A videó a linkre kattintva megtekinthető.)

https://videa.hu/videok/film-animacio/mestersege-szinesz-dajka-margit-4hkPRDYVHV4TXdBB

Kezdésként rögtön két filmet választottam, amik néhány ponton egyeznek. Egyrészt mindkettő körülbelül 50 percig tart, így még éppen elalvás előtt vagy egy közepes kupac ruha kivasalása közben végig lehet nézni. 😊 Másik szempont a szereplők… Annak ellenére, hogy két kisebb filmről van szó, igencsak figyelemreméltó színészgárdát vonultat fel mindkét mű, hogy csak néhányat említsek: a fent említett Márkus László, a szegedi kötődésű Körmendi János, Major Tamás, Madaras József, Bilicsi Tivadar… Természetesen a főszerepben Dajka Margit.

A fekete macska (1972) krimi, vígjáték

Zsófi néni naiv egyszerűséggel, bölcselettel éldegél eldugott kis villájában. Mindenki siet körülötte, ő azonban egészséges lelkülettel helyezi nap mint nap sütőjébe a túrógombócot vagy a lángost. Eladja barackosát jó pénzért, hogy lányát segítse. Jogász és Bunkó, a két kisstílű bűnöző hírét veszi a pénznek, nem számítanak azonban a tündéri öregasszony leleményességére és félelmetes lakótársára, a fekete macskára.

Rendező: Nemere László Írta: Sólyom László

A bohóc felesége (1975) vígjáték

Nudicsné, hajdan maga is fényes cirkuszi csillag volt. Az idős asszony ma villamost vezet a pesti utcákon s közben a cirkuszporondról ábrándozik. Egyszer csak megtudja, hogy Pestre érkezett az a világhírű ügynök, egykor neves artista, aki különleges cirkuszi számokat gyűjt új műsorához. A bohóc felesége lázasan készül, hogy bemutassa produkcióját.

Rendező: Nemere László Írta: Sólyom László Zene: Tamássy Zdenkó

Jó szívvel ajánlom ezeket a filmeket bárkinek, aki egy kis lelki feltöltődésre vagy könny-kicsordító nevetésre vágyik; bármelyiket megkaphatja Zsófi nénitől vagy Nudicsné kartárstól, azaz Margit nénitől, akinek gondolatai csak megszépíthetik karanténos napjainkat.

„Nemrég el akarták velem játszatni egy gyerek filmben a sárkányt. Hogyisne! Én tündér akarok lenni, aki az emberek feje felett röpül, a gyerekeknek cukrot szór, a felnőtteknek pedig túrós rétest.”

Kategóriák