2021. SZEPTEMBER 25.- HARMADSZORI NEKIFUTÁS A MAGYAR NEOAVANTGARDNAK

írta | szept 25, 2021 | Vírusnapló, Archívum, Irodalom, Képzőművészet, Politika, Portré

Lemondani Ladik Katalinról

Írja Simon Bettina a KULTMAG-DUNSZT-ban ( https://dunszt.sk/2021/09/25/lemondani-ladik-katalinrol/) Bettina keresi, de nem találja Ladikot. Felhívnám figyelmét a VÍRUSNAPLÓ 2021. január 10-i számában megjelent bejegyzésre (https://www.virusnaplo.hu/2021-januar-10-vasarnap/) – hátha közelebb hozza számára Ladikot.

Ladik nem volt a legjobb költő, csak azért volt népszerű, mert okos volt és tudta, hogy a közönség számára idegen verseit, meztelenségével tudja eladni. Szép nő volt, tehetséges színésznő volt, de verseit csak azért ismerhették sokan, mert nagyon jó sajtója volt. Idejekorán megismerte az amerikai beat költők-írók performanászait – akik Amerikában a hatvanas években lehülyézték és leköpték közönségüket és ruha nélkül – az ebredő nudista mozgalom hatására – adták elő műveiket (Meztelen ebéd).

29244569 10209408334279903 2732491621445664768 n
Ladik Katalin és Király Ernő

Ladik próbálta tervezni életét – első férje, Király Ernő adta számára a tudást, utána Jancsó Miklós karolta fel és hírnevet biztosított számára (Annak ellenére, hogy a filmrendező inkább a művészlelkű fiúkat szerette.) Ladik szabados nőiességével mindkét, nálánál sokkal idősebb férfit meghódította (A hódítás művészete) és ezekből a kapcsoltakból eredményesen tőkét kovácsolt magának.

Igen, Ladik a magyar (vagy inkább a Jugoszláv) neonavantgardizmus egyik úttörője – és mondhatnám, hogy a ma is alkotó művésznő jogosan van a figyelem központjában – annak ellenére, hogy az utóbbi években publikált versei kiüresedett- erőtlen művek – de az is lehet, hogy a a neoavantgard, mint Ladik is már csak a múlté. Lehet, hogy CEU Ladik költészetét feminista harcnak állítja be, de így cicimutogatás nélkül, már annyira sem emberközeli mint ötven éve.

3 doboz kesz 1 0182
Ladik Katalin és Jancsó Miklós

Aztán csak sejtésem van, hogy kinek javaslatára, milyen kritériumok alapján osztják a művészeti díjakat, de, hogy nem mindig a maradó értékeket veszik figyelembe az biztos. Csak egy példa: Gulyás József, szintén akkor és abból a környezetből emelkedett ki mint Ladik Katalin, igaz, hogy ő egy magát rosszabbul menedzselő, naiv marxista volt, de, hogy kiválóbb alkotásokat hagyott a magyar irodalomra, mint Ladik az biztos, és Gulyás soha, semmilyen magyar művészeti díjat nem kapott, még posztumusz sem az is biztos.

ADALÉK

Ön lett az érdekes színésznő, aki pucéran rohangál?

Igen, érdekes, de ebből nekem Jugoszláviában nem lett bajom. Nagyon népszerű lettem, a szerbek imádták. Nem úgy Magyarországon, vagy a magyarok között a Vajdaságban.

“Az őrült asszony a Vajdaságból”, emlékszem erre a gyerekkoromból. Televíziós Mesék Felnőtteknek, amiben kopaszon, meztelenül rohangál.

Én kértem, hogy legyek kopasz. Hagyták, csak az volt a lényeg, hogy a mellem látszódjék.

https://index.hu/kultur/2016/10/08/en_lettem_a_meztelen_koltono/

Kategóriák