2022, MÁRCIUS 25.- A TÁNC GYÓGYÍTÓ EREJE

írta | márc 25, 2022 | Vírusnapló, Archívum, Egészségügy, Filozófia, Humor, Relaxáció, Sex, Szerelem, tánc, Videó

gery
Több zenét akarunk

A VÍRUSNAPLÓ oldalain már többször írtam a táncról, de a kedves Olvasók engedjék meg nekem, hogy ezt az emberi kifejező erőt több oldalról is megvilágítsam:

T2
Kollár Ferenc: Slavko, Vesna és Nebojsa kólót táncolnak egy csacsaki lakodalomban

A tánc egy művészeti ág, amely a test – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával fejez ki érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de spirituális tartalommal is bírhat.

Annak meghatározása, hogy mi minősül táncnak, nagyban függ társadalmi, kulturális, esztétikai, művészi és erkölcsi szempontoktól; a funkcionális mozgásoktól a baletthez hasonló virtuóz technikákig. A tánc célja lehet minél több ember részvétele, de vannak társasági táncok és közönség számára előadott táncok is. A tánc lehet ünnepélyes, versenyszerű vagy akár erotikus. A táncmozdulatok lehetnek közvetlen tartalom nélküliek, de bírhatnak jelnyelvi vagy szimbolikus jelentéssel, mint számos ázsiai táncban. A tánc kifejezhet gondolatokat, érzelmeket, vagy elmondhat egy történetet is. Mostanában újra felkapottá váltak a társastáncok szórakozásként. Így például a salsa, a west coast swing, a brazil zouk, a kizomba, az argentin tangó, a bachata, a boogie-woogie, a lindy-hop és rock and roll. Ezeket a táncokat a bulikban koreográfia nélkül, improvizálva folytonos párcserével szokás táncolni.

T1
Kollár Ferenc: Huagnisz auloszon játszik, Theodórosz, Ambrosziosz és Theophilosz táncolnak
Phrugiában

A zene közös létrehozása vagy egy együtt eljárt tánc során olyan energiák szabadulnak fel, melyek erősebbé és boldogabbá teszik a benne részt vevőket, miközben a csoporthoz tartozás érzése is eltölti őket, ami alapvető emberi szükségletünk. Tánc közben szervezetünkben endorfin, azaz boldogsághormon termelődik, miközben a stresszhormonok (például a kortizol) lebomlanak. A tánc és mozgás közben felszabaduló endorfinnak fájdalomcsillapító hatása is van. A jobb és bal agyféltekét összehangoló mozgás a dopamin termelését stimulálja, amelynek félelemoldó és euforikus hatást tulajdonítanak. A jóleső ellazulásért pedig a szerotonin felelős. A tánc nyugtatja az idegeket, ezáltal segíti a stresszhelyzetek könnyebb kezelését. A közben hallgatott zenének szintén lazító hatása van: a lágy melódiákra végzett, lassú mozdulatok segítenek lecsillapodni, elcsendesíteni a túláradó gondolatokat, belső békére találni és a jelenre fókuszálni. Aki pedig a tüzesebb ritmusokat kedveli, annak felpörgeti a vérkeringését a ritmusos mozgás, így hatékonyabban dolgozik és erősödik a szív. Ezáltal csökkentheti a szívbántalmak és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Az önfeledt táncolás során számtalan érzékszervünk dolgozik: hallgatjuk a zenét, átadjuk magunkat a ritmusának, a ritmikus mozdulatok pedig egész testünket átmozgatják. Nem csoda tehát, hogy néhány perc táncolás után annyi boldogsághormon szabadul fel bennünk, amely akár napokra is feltölt bennünket jó kedvvel, energiával. A tánc hatására sok szervi problémának is elejét vehetjük, fitten tarthatjuk vele egész testünket. A tánc közben erősödik a légzés, javul a keringés, nem utolsó sorban erősödnek a csontok és főleg az egész izomzat. Ha a derekunk fáj, akkor a hajolgatós jellegű táncok az ajánlatosak, de bármilyen formáját is választjuk, az jót fog tenni nekünk.

T3
Kollár Ferenc: Regina, Barbi és Szilvi hip-hopot táncolnak Dubajban

A TÁNC

1. Javíthatja a memóriánkat

A tánc segítségünkre lehet az emlékezésben és megakadályozhatja a demencia kialakulását – állítják a kutatók. Egy tanulmány szerint az aerob vagy kardió testmozgás, amit tánc közben (is) végzünk, képes lehet arra, hogy aktívan tartsa az agyunk azon részét, amelyik a memóriáért felelős. Többek között ennek az agyi területnek a csökkenése, zsugorodása okozhatja idős korban a csökkenő memóriát vagy akár a demenciát is. A tánccal azonban felvehetjük ellene a harcot, és ezt a tudomány is alátámasztja.

2. Rugalmasabbak lehetünk

Az egyre merevebb izmoknak jót tesz a mozgás. Nem kell ahhoz balett-táncosnak lennünk, hogy elvégezzünk néhány nyújtó és hajlító gyakorlatot, amelyek rugalmasabbá tehetik az izmainkat. Ezáltal pedig egészségesebbek maradhatnak az ízületeink, és könnyedebb a mozgásunk.

3. Csökkentheti a stresszt

Ahogyan sok más mozgásforma, úgy a tánc is segíthet abban, hogy csökkentsük a nap folyamán bennünk felgyülemlett feszültséget és stresszt. Főleg a társastáncokat ajánlják a kutatók: egy partner és a zene kísérete pozitívan hathat a mentális egészségünkre. Kezdhetünk tangózni?

4. Csökkentheti a depressziót

A tánc, főleg ha szívből jövő, felemelő érzést nyújthat. Egy felmérésben depresszióval küszködő betegeknél figyelték meg a tánc hatásait: az eredmény azt mutatta, hogy csökkent a depressziójuk és nőtt a vitalitásuk, az életkedvük. Vagyis ha szomorúak vagyunk, csak keressünk egy partnert és irány a parkett!

5. Jót tehet a szívünk egészségének

A tánc nagyszerű hobbi lehet azok számára, akik valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A mozgás révén ugyanis javulhat a szívük, a keringésük és általában az életminőségük a szakemberek szerint.

6. Fogyhatunk tőle

Ha unjuk a szokásos edzésünket, keressünk olyan edzéseket, ahol aerob tánc révén észrevétlenül szabadulhatunk meg néhány fölösleges kilótól. Ugyanolyan hatákony lehet, mint a kerékpározás vagy a futás.

7. Javíthat az egyensúlyunkon

Ha idegesek vagyunk, feszültek, vagy bármilyen gond nyomaszt bennünket, keressünk egy táncórát vagy menjünk el csak táncolni egyet. A tánc ugyanis egy olyan fizikai tevékenység, amely javíthatja az idősebb korban is az egyensúlyunkat. A gyors mozgás és a helyes testtartás fontos része ennek a mozgásformának, a rendszeres tánc többek között ezek által is hozzájárulhat az egyensúly javításához.

8. Energikusabbak lehetünk

Ha úgy érezzük, levertek, enerváltak vagyunk, akkor is csak az a tanács, hogy menjünk el táncolni. Egyes kutatások szerint a heti rendszerességgel végzett tánc javíthatja a fizikai teljesítményünket, az állóképességünket és energikusabbnak, frissebbnek érezhetjük tőle magunkat.

9. Új barátokat szerezhetünk

Egy tánckurzus tökéletes hely lehet arra, hogy új ismerősöket, új barátokat szerezzünk. Segíthet megelőzni az egyedüllétet és a magány kialakulását. Ettől pedig kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat, ami többek között újfent a stressz csökkentését és az erősebb immunrendszert jelentheti a számunkra.

LEGEMLÉKEZETESEBB TÁNCOK:

Kategóriák